16 Nisan 2012 Pazartesi

NEDİR Bu Yaşayan Kütüphane??


Yaşayan Kütüphane normal bir kütüphane gibi çalışıyor. Kitapları, kitapların katalogları, okuyucuları, üye kartları ve kütüphanecileri var.

Okuyucular kütüphane kataloğundan seçtikleri kitapları alıp okuyorlar. Daha sonra kitapları kütüphaneye iade ediyorlar. Dilerlerse bir kitabı birden fazla kişi aynı anda okuyabiliyor.
Yaşayan Kütüphane:

-İnsan haklarına ve insan onuruna saygıyı teşvik eden bir araçtır.
-Kişilere ve gruplara karşı ayrımcılığa yol açan önyargılarla ilgili farkındalık yaratmayı ve yapıcı diyaloglara olanak sağlamayı amaçlar.
-Günlük hayatta pek fazla bir araya gelme fırsatı bulamayan insanları, kişisel deneyim paylaşımına dayalı bir düzlemde buluşturur.
-Kitapları; bir takım etnik, kültürel, mesleki, dini, sağlık, cinsel kimlik, vb. özellikleri nedeniyle, toplumda, haklarında önyargılar bulunan ve bu önyargılar nedeniyle zaman zaman ve muntazaman ayırımcıkla karşı karşıya kalan kişilerdir.
-Okuyucusunun zihnindeki “yabancı”yla, zamansal ve mekansal olarak yapılandırılmış ancak serbest olan bir ortamda tanışmasını sağlar.

Yaşayan Kütüphane bir magazin etkinliği, kitapların özel hayatlarının ifşa edildiği bir yer, kariyer tanıtım alanı, danışmanlık merkezi, psikoterapi merkezi, kurum tanıtım yeri, kar amacı güden bir etkinlik ve bir grubun, kültürün, vs. temsil edildiği bir alan değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder