3 Mayıs 2014 Cumartesi

"Yaşayan Kütüphane" Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda!




Yaşayan Kütüphane 17-18 Mayıs'ta Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda!

Ne ilginç geliyor kulağa değil mi?  “Yaşayan Kütüphane…” Bu yazıyı okuyan sizler kadar canlılar ama sizden bir o kadarda  farklılar. Meselelerimizde buraya dayanmıyor mu; farklılıklara?  Kadıköy Belediye'si Kent Konseyi Toplum Gönüllüsü gençlerle birlikte  “Kadıköy Yaşayan Kütüphane Proje Ekibi” adı altında toplanarak  “farklılıklar ile bir arada yaşama kültürünü geliştirmeyi”  amaç edindiler. Peki bu ekip kimdir? Neden böyle bir proje ihtiyacı duymuşlardır?  Proje nasıl işler, nerede ve hangi tarihte gerçekleşir, projeye nasıl katılınabilir? Tüm bu soruların cevapları alttaki bir kaç satırda saklı:
“Bilmediklerin Varsa Bildiklerin de Yanlışsa!
Yaşayan Kütüphane, normal bir kütüphane gibi çalışıyor. Kitapları, kitapların katalogları, okuyucuları, üye kartları ve kütüphanecileri var. Okuyucular, kütüphane kataloğundan seçtikleri kitabı alıp okuyorlar daha sonra kitabı kütüphaneye iade ediyorlar. Dilerlerse bir kitabı aynı anda birden fazla kişi okuyabiliyor. Yaşayan Kütüphane’nin diğer kütüphanelerden tek farkı kitaplarının insanlar olmasıdır. Kitaplar, birtakım etnik, mesleki, kültürel, dini, sağlık, cinsel kimlik vb. özellikleri nedeniyle toplumda, haklarında önyargılar bulunan ve zaman zaman bu önyargılar nedeniyle ayrımcılıkla karşı karşıya kalan kişilerdir.
Yaşayan Kütüphane projesi, kişilere ve gruplara karşı ayrımcılığa yol açan önyargılarla ilgili farkındalık yaratmayı, farklılıklar ile bir arada yaşama kültürünü geliştirmeyi ve günlük yaşam içinde birbirleri ile konuşma fırsatı olmayan kişiler arasında yapıcı bir diyalog ortamı kurmayı amaçlıyor. Kısacası, bu proje, insan haklarına ve onuruna saygıyı teşvik eden bir araç olarak varlığını sürdürüyor.
Türkiye’deki ilk Yaşayan Kütüphane uygulaması Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Gençlik Çalışmaları Birimi tarafından 2007 yılındaki Barışarock Festivali’nde uygulandı ve ilerleyen yıllarda da farklı fuar ve festivaller bünyesinde gerçekleştirildi.
Bizler de İstanbul’daki farklı üniversitelerde okuyan Toplum Gönüllüsü gençler olarak,  “Kadıköy Kent Konseyi Yaşayan Kütüphane Projesi”  adı altında Kadıköy Kent Konseyi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın katkılarıyla 23-24 Mayıs 2015’de 12.00-18.00 saatleri arasında Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda projemizi gerçekleştiriyor olacağız.
“Kitabı kapağına göre yargılama!” diyoruz ve tüm okuyucuları önyargılarını dinlemek üzere kütüphanemize davet ediyoruz.
Ayrıntılı bilgi için:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder